loading...

حامی سلامتی و زیبایی

بازدید : 52
يکشنبه 12 تير 1401 زمان : 16:52

امروزه به دلیل محدودیت ها در مصرف آب و خشکسالی که در بعضی مناطق وجود دارد، باعث شده است تا بسیاری از کشاورزان برای آبیاری زمین های کشاورزی خود به آبیاری قطره ای و بارانی توجه کنند. لوله دریپردار با طراحی ویژه، استفاده از این نوع لوله ها را در هر نوع شرایط آب و هوایی امکان پذیر کرده است.

لوله دریپردار چیست؟

لوله دریپردار قابل انعطاف ترین لوله آبده با قابلیت جبران کنندگی فشار جهت آبیاری پوشش های گیاهی، کشت های متراکم و ردیفی و … هستند و قابلیت انعطاف مضاعف آن ها جهت نصب آسان و سریع شان می باشد. دو لایه بودن این لوله ها (لایه قهوه ای بر روی مشکی یا ارغوانی بر روی مشکی) باعث افزایش مقاومت آن ها نسبت مواد شیمیایی و پرتوهای فرابنفش شده است. قطره چکان های جبران کننده فشار به فواصل ۳۰ الی ۶۰ سانتیمتری از هم در درون لوله انعطاف پذیر تعبیه شده اند. دبی هر قطره چکان در فشار بین ۰٫۷ تا ۴٫۱bar بین ۲٫۳ یا ۳٫۵L/h می باشد. دیافراگم قطره چکان ها دارای یک رگولاتور فشار با خاصیت ارتجاعی است که در صورت گیر کردن آشغال در خروجی آن امکان خود شوینده بودن قطره چکان را فراهم می کند. شعاع خم لوله بایستی ۷٫۵ سانتیمتر باشد. ورودی قطره چکان بایستی با دیواره خط لوله در یک داستا باشد تا ورود آشغال به قطره چکان حداقل گردد. لوله دریپردار بگونه ای طراحی شده است که حتی در مسیرهای نا هموار و غیر مسطح و تغییرات فشار مانند یک رگلاتور عمل نموده و همواره میزان آبدهی در تمامی سطح لوله بصورت یکسان و یکنواخت تنظیم میباشد.
  • استفاده از لوله دریپردار نسبت به روشهای معمول دیگر (مانند انواع تیپها، قطره چکانهای ساده، انواع قطره چکانهای روی خطی و……) هم از نظر اقتصادی و هم طول عمر بالاتر سیستم بسیار مقرون به صرفه خواهد بود.
  • به علت اینکه این لوله ها در سطح زمین توزیع می شوند، خواص آنتی یو وی آن نقش اصلی را در طول عمر و کیفیت این لوله ها بازی میکند.
  • ماده منحصر به فرد در تولید این نوع لوله ها سبب بیشتر شدن انعطاف پذیری آن شده است که قابلیت خم های کوچکتر و استفاده کمتر از زانوها را فراهم می کند.
  • انتخاب دبی جریان و فاصله بین نازل ها، برای انواع کاربردهای غیر از چمن امکان انعطاف در طراحی را فراهم می کند.
  • این نوع لوله ها قابلیت اجرا با کلیه اتصالات فشاری را نیز دارند.
  • برای نصب به شکل زیرسطحی باید از یک شیر هوا در خط آبرسان استفاده کرد.
  • خاصیت جبران کنندگی فشار قطره چکان ها (در محدوده ۰٫۷ تا ۴٫۱bar) باعث ایجاد یک دبی ثابت در طول خط لوله و حصول اطمینان از یکنواختی دبی قطره چکان ها می شود.
  • دو لایه بودن لوله (لایه قهوه ای بر روی مشکی) سبب افزایش مقاومت نسبت به مواد شیمیایی، رشد جلبک ها و پرتوهای فرابنفش خورشید می شود.
  • نصب راحت و سریع اتصالات این نوع لوله ها از ویژگی های دیگر آنها می باشد.
این وسیله کاربردی، درواقع یک لوله در متراژ های مشخص و مورد نیاز کاربران است که جنس بدنه آن به طور رایج پلی‌اتیلن (پلی‌اتیلن سبک خطی) نرم می باشد. درون این لوله به فواصل مشخصی، قطره چکان ها و روزنه هایی برای خروج آب در مقیاس معین تعبیه شده است.
آنچه تکنولوژی این لوله دریپردار را منحصر به فرد ساخته است، طراحی قطره چکان های تعبیه شده درون آن است. از ویژگی های بارز این قطره چکان ها، می توان به وجود فیلترهایی بر سر آب خارج شده از آن اشاره کرد.
به این ترتیب کشاور یا مزرعه داری که قصد استفاده از این لوله دریپردار را دارد، به راحتی می تواند از آب حاوی املاح و مواد آلی برای آبیاری زمین و محصولات خود بهره گیرد؛ چرا که فیلتر موجود در قطره چکان های لوله دریپردار، املاح موجود در آن آب را فیلتر و جدا می کند.
آبیاری قطره ای روشی است که طی آن، آب از روزنه هایی به نام قطره چکان با فشار کم به صورت هدفمند در مجاورت ریشه گیاهان کاشته شده، خارج می شود.
اولین بار در دهه 50 این نوع آبیاری مورد استفاده قرار گرفت و بین کشاورزان و مزرعه داران معرفی و رایج شد. پس به مرور زمان مطالعات دقیق تری روی آن انجام گرفت و معایب و مزایای بیشتری از آن شناخته شد.
طی فرآیند آبیاری قطره ای، تعدادی لوله (پلی‌اتیلن EX3) دریپردار را به یک مخزن اصلی آب متصل کرده و آن ها را در سطح زمین زراعی به صورتی که از میان ریشه گیاهان و مسیرهایی که نیاز به آبیاری داند، می گذرانند.
آب با گذشتن از این لوله دریپردار، ضمن آن که از خروجی های تعبیه شده پای ریشه گیاهان ریخته می شود، از فرآیند فیلتراسیون نیز عبور کرده و املاح و مواد درشت و آسیب زننده آن جدا می شود.

آشنایی با انواع سیستم های آبیاری قطره ای

اما این آبیاری قطره ای به روش های گوناگونی قابل اجرا است که به هرکدام به عنوان یک سیستم مجزا نگاه می شود. این سیستم های رایج جهت آبیاری قطره ای به شرح زیر هستند:

- آبیاری اسپری:

این سیستم با تاثیرپذیری مستقیم از جریان هوا کار می کند. درواقع ابرهای کوچک آبپاشی در نقاط مختلف زمین کار گذاشته می شوند و به گیاهان اطراف خود آب را اسپری می کنند. بدیهی است که جریان باد و جهت حرکت هوا، ذرات آب اسپری شده توسط این ابرهای کوچک را تغییر داده و به عبارتی بر روی آن ها تاثیر می گذارد.

- آبیاری فواره ای:

به این روش بابلر نیز گفته می شود. همانطور که از نامش پیداست، روزنه هایی در نقاط مختلف زمین تعبیه می شوند که آب با دبی زیاد از آن ها خارج شده و مانند فواری به اطرف پخش می شود.

- آبیاری زیر بستری:

در این سیستم آبیاری قطره ای، لوله دریپردار در یک یا چند لایه پایین تر از سطح زمین کار گذاشته می شود. بدین ترتیب آب را در همان زیر خاک به صورت قطره ای با دبی مشخص از روزنه های موجود بر روی بدنه خود یا همان قطره چکان های مذکور، خارج کرده و به ریشه گیاه می رساند.

- آبیاری دریپ:

در این سیستم از آبیاری قطره ای، لوله دریپردار را بر روی سطح زمین از لا به لای ریشه گیاهان عبور می دهند و هر زمان شیر جریان هر بخش را باز کنند، آب از قطره چکان های موجود در لوله دریپردار خارج شده و بر روی زمین در اطراف گیاهان جاری می شود.

استفاده از لوله دریپردار و روش آبیاری قطره ای مزایای زیادی دارد که برخی از مهمترین آن ها به شرح زیر هستند:

- چون که آب با فشار کم و در سطح مشخص و کوچکی از خاک پاچیده می شود، از تلفات کود و مواد مغذی که به صورت جداگانه پای گیاهان ریخته شده است جلوگیری می کند.
- در مصرف آب به شدت صرفه جویی می شود و منابع آب مورد استفاده برای یک زمین یا مزرعه به درستی مدیریت می شود.
- نیازی نیست سطح زمین کشاورزی یا مزرعه تراز باشد، زیرا آب به تمام نقاط مهم می رسد.
- دیگر لزومی ندارد که حتما از آب آشامیدنی تسویه شده برای آبیاری زمین استفاده کرد؛ سیستم فیلتراسیون تعبیه شده در لوله دریپردار (پلی‌اتلین ۰۰۷۵) در آبیاری قطره ای، امکان استفاده از آب های تسویه نشده را نیز برای کشاورزان و مزرعه داران فراهم کرده است.
- چون آب به صورت هدفمند به قسمت هایی که مد نظر کشاورز است، می رسد؛ رشد علف های هرز به شدت کاهش می یابد.
- نیازی به استخدام نیروی کار مختص آبیاری زمین وجود ندارد و همه مراحل مربوط به آبیاری به صورت اتوماتیک وار انجام می پذیرد.
- مقدار آب خروجی در قسمت های مختلف زمین قابل کنترل است و می تواند به صورت یکسان نباشد. زیرا هر بخش شیر کنترل مخصوص به خود را دارد که با تنظیم آن می توان حجم و فشار آب خروجی را کم و زیاد کرد.
- چون آب به صورت هدفمند در قسمت های مدنظر کشاورز استفاده می شود، خاک زمین به مرور زمان دچار فرسایش نشده و غنی باقی می ماند.
- نیاز به حفظ چارچوب و قاعده خاصی در آبیاری وجود ندارد و زمین زراعی می تواند به هر نحوی که کشاور راحت تر است توسط لوله (پلی‌اتیلن EX5) دریپردار لوله کشی شود.

آشنایی با معایب آبیاری قطره ای

اما آبیاری قطره ای محدودیت ها و معایبی نیز دارد که برخی از مهمترین آن ها به شرح زیر هستند:

- یک سرمایه و بودجه قابل توجه برای تهیه تجهیزات اولیه سیستم آبیاری قطره ای مورد نیاز است.
- لوله دریپردار با مشکلات ناشی از تابش مداوم نور خورشید، در تهدید فرسایش و پوسیدگی است.
- سیستم فیلتراسیون باید مرتبا چک شود زیرا اگر رسوب گرفته و یا به هر دلیلی به درستی کار نکند، کل سیستم دچار مشکل می شود و به علاوه ممکن است محصولات کشاورزی نیز با آب نامرغوب آبیاری شوند.
- زمانی که از آبیاری قطره ای زیر سطحی استفاده می شود، کشاورز یا صاحب زمین نمی تواند درست انجام شدن عملیات آبیاری را با چشم دیده و از عدم وجود عیب و ایراداتی درون مراحل آن مطمئن شود.

آشنایی با لوله دریپردار

اکنون که نسبت به ماهیت آبیاری قطره ای، موارد مصرف آن و همچنین مزایا و معایبش، اطلاعاتی را به دست آوردیم؛ بهتر است با لوله دریپردار آشنا شویم و ببینیم این وسیله چگونه می تواند ما را در آبیاری قطره ای یاری دهد.

لوله دریپردار از مواد درجه یکی (مواد اولیه پلاستیک) ساخته شده است و به همین دلیل در چهار فصل سال می توان از آن استفاده کرد. با استفاده از لوله دریپردار آبیاری قطره ای، هر گیاه در مجاورت ریشه خود از مقدار معینی آب برخوردار می شود.
همین امر صرفه جویی در مصرف آب را به بالاترین حد ممکن رعایت می کند به علاوه اینکه گیاهان از ایده آل ترین شرایط آبیاری برخوردار می شوند.
آنچه لوله دریپردار را به ابزاری متفاوت در زمینه آبیاری قطره ای تبدیل کرده است، دو جداره بودن آن است. به این ترتیب این لوله برای آبیاری قطره ای در مناطق خشک و گرمسیری نیز بسیار مناسب است، چرا که از تبخیر شدن آب یا در معرض حرارت و نور مستقیم بودن آن درون لوله جلوگیری می کند.
لوله دریپردار از مقاوت و همچنین انعطاف قابل توجهی برخوردار است.
مورد بعدی که می توان به عنوان خصوصیات بارز و ویژگی منحصر به فرد لوله درپیدار عنوان کرد، قابلیت یکسان کردن آب در شرایطی که لوله بر روی پستی و بلندی واقع شده است، می باشد.
سیستم رگلاتور تعبیه شده درون لوله دریپردار ، همان تکنولوژی منحصر به فردی است که سبب بروز این یکسان سازی آب و رساندن آن به طور یکنواخت به ریشه تمام گیاهان شده است.
مواردی وجود دارند که حین استفاده از لوله (پلی‌اتیلن BL3) دریپردار، می بایست آن ها را مدنظر داشت و دائما به آن ها رسیدگی کرد تا آبیاری زمین با مشکل مواجه نشده و سیستم آبیاری قطره ای که هزینه قابل توجهی بابت آن پرداخت کرده اید، دچار آسیب و از کار افتادگی نشود.

برخی از این موارد به شرح زیر هستند:

- به منبع آب اسید سولفوریک، اسید کلریدریک یا اسید فسفریک اضافه کنید. در این صورت جریان آب درون لوله دریپردار موجب بروز زنگ زدگی نمی شود. البته لازم به ذکر است که در بین این اسیدها، اسید سولفوریک از آسیب کمتری برای گیاهان برخوردار است و از این رو معمولا استفاده از آن رایج تر است.
- همچنین می توانید به منبع آب، میزان مشخصی کلر اضافه کنید تا از پدیدار شدن جلبک، قارچ و کپک در لوله دریپردار یا اطراف آن جلوگیری به عمل آورد.
- قطره چکان های لوله دریپردار (پلی‌اتلین بادی) قابل تغییر و تعویض هستند، از این رو می توانید از قطره چکان های تنظیم کننده فشار استفاده کنید تا آب به صورت یکسان به تمام گیاهان موجود در زمین زراعی شما برسد.
- مطمئن شوید که لوله دریپردارد خریداری شده توسط شما دارای رگلاتور باشد تا در پیچ و تاب خوردن لوله و عبور آن از پستی ها و بلندی ها، آب را با مقیاس یکسان به تمام گیاهان برساند، ضمن اینکه خود لوله نیز به مرور زمان دچار خشکی و آسیب دیدگی نمی شود.

اگر محصولات شما به نوعی هستند که مجبور به آبیاری آن ها با آب شور هستید و یا اگر زمین خود را با آب سنگینی آبیاری می کنید، احتمال بروز گرفتگی لوله دریپردار در زمین شما زیاد است.
به خصوص اگر در مناطقی که آب و هوای خشک دارد و از رطوبت کمی برخوردار است، از آبیاری قطره ای با استفاده از لوله درپیردار استفاده می کنید، احتمال گرفتگی لوله ها دو چندان می شود.

علل بروز چنین پیش آمدی می تواند یک یا چند مورد از گزینه های زیر باشد:

- پیدایش جلبک، قارچ یا مواردی از این دست به مرور زمان.
- پیدایش رسوبات ناشی از مواد نامحلول در آب.
- وجود مشکل پیچ خوردگی در خود لوله و عدم توجه به آن به مرور زمان.
- پیدایش گرفتگی بر اثر عبور مکرر و طولانی مدت مواد شیمیایی محلول در آب.

مشخص شدن نوع گرفتگی لوله دریپردار ، بستگی به سیستم آبیاری قطره ای که از آن استفاده می کنید نیز دارد. مثلا اگر از سیستم آبیاری دریپ (مواد اولیه لوله پلی‌اتیلن) استفاده کنید، درواقع از آنجایی که لوله های دریپردار بر روی سطح زمین نصب شده اند، احتمال گرفتگی آن ها با مواد نامحلول در آب بیشتر است. همچنین اگر از آبیاری زیر بستری استفاده می کنید، احتمالا مواد شیمیایی محلول در آب، سبب بروز گرفتگی لوله دریپردار شده است.
فراموش نکنید که در زمینه گرفتگی لوله دریپردار، اقداماتی که جهت جلوگیری از بروز این اتفاق مورد استفاده قرار می گیرند، بسیار کاربردی تر از اقداماتی است که پس از رخ دادن این اتفاق از آن ها استفاده می شود.
به همین دلیل بهتر است ابتدا نگاهی به فهرست کارهایی که می توان در جهت جلوگیری از بروز گرفتگی در لوله دریپردار انجام داد، نگاهی بیندازیم.

- حین اجرای سیستم آبیاری قطره ای یا پس از نصب سیستم، از یک مهندس آبیاری بخواهید که آب منبع اصلی که قصد هدایت آن توسط لوله دریپردار آبیاری قطره ای به سمت گیاهان را دارید، مورد بررسی و آزمایش قرار دهد. به این ترتیب از املاح موجود در آب منبعی که قصد استفاده از آن را دارید، مطلع شده و می توانید اگر مورد آسیب زننده ای در بین آن ها وجود دارد برای رفعش اقدامی صورت دهید.
- در صورتی که قرار بر استفاده از اسید خاصی جهت رفع مواد رسوب دهنده موجود در آب منبع اصلی شد، از جنس لوله دریپرداری که در حال استفاده از آن هستید اطلاعاتی کسب نمایید. به این ترتیب می توانید متوجه شوید که آیا جنس لوله قطره چکان دار با آن اسیدی که قصد استفاده اش را دارید واکنش نشان می دهد یا خیر. چرا که اگر واکنش گر باشد، به مرور زمان سبب خوردگی دیواره لوله دریپردار شما می شود و این یعنی بروز یک آسیب جدی به کل سیستم و به دنبال آن یک خسارت باورنکردنی برای صاحب زمین.
- اسید مدنظر را رد بازه زمانی 15 الی 20 دقیقه به آب منبع اصلی اضافه نمایید تا از بروز آسیب به گیاهان جلوگیری شود.
- پس از آنکه عملیات تزریق اسید به آب اتمام یافت، برای مدتی بیشتر از زمان عادی آبیاری، شیرهای جریان را باز بگذارید تا اسید وارد خاک شده و درصد موجودیش در خاک افزایش یابد.

اکنون باید دید اگر تمام این اقدامات را انجام دادیم اما باز بنا به دلایلی، لوله های دریپردار دچار گرفتگی شدند، راهکارهای قابل اجرا چیست؟

بدیهی است پیش از انجام هر اقدامی باید علت گرفتگی لوله دریپردار آبیاری قطره ای خود را متوجه شویم تا ببینیم راهکار متناسب با آن چیست. به این ترتیب گاهی در مواقعی ممکن است مجبور به تعویض بخشی از لوله دریپردار شویم.
اما اگر گرفتگی از جنس رسوبات ته نشین شده و چسبیده به دیواره های لوله دریپردار بود، می بایست به اینکه از چه موادی تشکیل شده اند، از اسیدی که قدرت از بین بردن آن ها را داشته باشد برای زمانی مشخص استفاده نماییم.
گاهی برای آنکه ممکن است این اسید به گیاهان آسیب بزند، صاحبین زمین ها هزینه بالاتری را جهت تعویض آن قسمت رسوب گرفته از لوله دریپردار ، متقبل شده و خطرات ناشی از استفاده ناگهانی اسید را از زمینشان دور می کنند.

امروزه به دلیل محدودیت ها در مصرف آب و خشکسالی که در بعضی مناطق وجود دارد، باعث شده است تا بسیاری از کشاورزان برای آبیاری زمین های کشاورزی خود به آبیاری قطره ای و بارانی توجه کنند. لوله دریپردار با طراحی ویژه، استفاده از این نوع لوله ها را در هر نوع شرایط آب و هوایی امکان پذیر کرده است.

لوله دریپردار چیست؟

لوله دریپردار قابل انعطاف ترین لوله آبده با قابلیت جبران کنندگی فشار جهت آبیاری پوشش های گیاهی، کشت های متراکم و ردیفی و … هستند و قابلیت انعطاف مضاعف آن ها جهت نصب آسان و سریع شان می باشد. دو لایه بودن این لوله ها (لایه قهوه ای بر روی مشکی یا ارغوانی بر روی مشکی) باعث افزایش مقاومت آن ها نسبت مواد شیمیایی و پرتوهای فرابنفش شده است. قطره چکان های جبران کننده فشار به فواصل ۳۰ الی ۶۰ سانتیمتری از هم در درون لوله انعطاف پذیر تعبیه شده اند. دبی هر قطره چکان در فشار بین ۰٫۷ تا ۴٫۱bar بین ۲٫۳ یا ۳٫۵L/h می باشد. دیافراگم قطره چکان ها دارای یک رگولاتور فشار با خاصیت ارتجاعی است که در صورت گیر کردن آشغال در خروجی آن امکان خود شوینده بودن قطره چکان را فراهم می کند. شعاع خم لوله بایستی ۷٫۵ سانتیمتر باشد. ورودی قطره چکان بایستی با دیواره خط لوله در یک داستا باشد تا ورود آشغال به قطره چکان حداقل گردد. لوله دریپردار بگونه ای طراحی شده است که حتی در مسیرهای نا هموار و غیر مسطح و تغییرات فشار مانند یک رگلاتور عمل نموده و همواره میزان آبدهی در تمامی سطح لوله بصورت یکسان و یکنواخت تنظیم میباشد.
  • استفاده از لوله دریپردار نسبت به روشهای معمول دیگر (مانند انواع تیپها، قطره چکانهای ساده، انواع قطره چکانهای روی خطی و……) هم از نظر اقتصادی و هم طول عمر بالاتر سیستم بسیار مقرون به صرفه خواهد بود.
  • به علت اینکه این لوله ها در سطح زمین توزیع می شوند، خواص آنتی یو وی آن نقش اصلی را در طول عمر و کیفیت این لوله ها بازی میکند.
  • ماده منحصر به فرد در تولید این نوع لوله ها سبب بیشتر شدن انعطاف پذیری آن شده است که قابلیت خم های کوچکتر و استفاده کمتر از زانوها را فراهم می کند.
  • انتخاب دبی جریان و فاصله بین نازل ها، برای انواع کاربردهای غیر از چمن امکان انعطاف در طراحی را فراهم می کند.
  • این نوع لوله ها قابلیت اجرا با کلیه اتصالات فشاری را نیز دارند.
  • برای نصب به شکل زیرسطحی باید از یک شیر هوا در خط آبرسان استفاده کرد.
  • خاصیت جبران کنندگی فشار قطره چکان ها (در محدوده ۰٫۷ تا ۴٫۱bar) باعث ایجاد یک دبی ثابت در طول خط لوله و حصول اطمینان از یکنواختی دبی قطره چکان ها می شود.
  • دو لایه بودن لوله (لایه قهوه ای بر روی مشکی) سبب افزایش مقاومت نسبت به مواد شیمیایی، رشد جلبک ها و پرتوهای فرابنفش خورشید می شود.
  • نصب راحت و سریع اتصالات این نوع لوله ها از ویژگی های دیگر آنها می باشد.
این وسیله کاربردی، درواقع یک لوله در متراژ های مشخص و مورد نیاز کاربران است که جنس بدنه آن به طور رایج پلی‌اتیلن (پلی‌اتیلن سبک خطی) نرم می باشد. درون این لوله به فواصل مشخصی، قطره چکان ها و روزنه هایی برای خروج آب در مقیاس معین تعبیه شده است.
آنچه تکنولوژی این لوله دریپردار را منحصر به فرد ساخته است، طراحی قطره چکان های تعبیه شده درون آن است. از ویژگی های بارز این قطره چکان ها، می توان به وجود فیلترهایی بر سر آب خارج شده از آن اشاره کرد.
به این ترتیب کشاور یا مزرعه داری که قصد استفاده از این لوله دریپردار را دارد، به راحتی می تواند از آب حاوی املاح و مواد آلی برای آبیاری زمین و محصولات خود بهره گیرد؛ چرا که فیلتر موجود در قطره چکان های لوله دریپردار، املاح موجود در آن آب را فیلتر و جدا می کند.
آبیاری قطره ای روشی است که طی آن، آب از روزنه هایی به نام قطره چکان با فشار کم به صورت هدفمند در مجاورت ریشه گیاهان کاشته شده، خارج می شود.
اولین بار در دهه 50 این نوع آبیاری مورد استفاده قرار گرفت و بین کشاورزان و مزرعه داران معرفی و رایج شد. پس به مرور زمان مطالعات دقیق تری روی آن انجام گرفت و معایب و مزایای بیشتری از آن شناخته شد.
طی فرآیند آبیاری قطره ای، تعدادی لوله (پلی‌اتیلن EX3) دریپردار را به یک مخزن اصلی آب متصل کرده و آن ها را در سطح زمین زراعی به صورتی که از میان ریشه گیاهان و مسیرهایی که نیاز به آبیاری داند، می گذرانند.
آب با گذشتن از این لوله دریپردار، ضمن آن که از خروجی های تعبیه شده پای ریشه گیاهان ریخته می شود، از فرآیند فیلتراسیون نیز عبور کرده و املاح و مواد درشت و آسیب زننده آن جدا می شود.

آشنایی با انواع سیستم های آبیاری قطره ای

اما این آبیاری قطره ای به روش های گوناگونی قابل اجرا است که به هرکدام به عنوان یک سیستم مجزا نگاه می شود. این سیستم های رایج جهت آبیاری قطره ای به شرح زیر هستند:

- آبیاری اسپری:

این سیستم با تاثیرپذیری مستقیم از جریان هوا کار می کند. درواقع ابرهای کوچک آبپاشی در نقاط مختلف زمین کار گذاشته می شوند و به گیاهان اطراف خود آب را اسپری می کنند. بدیهی است که جریان باد و جهت حرکت هوا، ذرات آب اسپری شده توسط این ابرهای کوچک را تغییر داده و به عبارتی بر روی آن ها تاثیر می گذارد.

- آبیاری فواره ای:

به این روش بابلر نیز گفته می شود. همانطور که از نامش پیداست، روزنه هایی در نقاط مختلف زمین تعبیه می شوند که آب با دبی زیاد از آن ها خارج شده و مانند فواری به اطرف پخش می شود.

- آبیاری زیر بستری:

در این سیستم آبیاری قطره ای، لوله دریپردار در یک یا چند لایه پایین تر از سطح زمین کار گذاشته می شود. بدین ترتیب آب را در همان زیر خاک به صورت قطره ای با دبی مشخص از روزنه های موجود بر روی بدنه خود یا همان قطره چکان های مذکور، خارج کرده و به ریشه گیاه می رساند.

- آبیاری دریپ:

در این سیستم از آبیاری قطره ای، لوله دریپردار را بر روی سطح زمین از لا به لای ریشه گیاهان عبور می دهند و هر زمان شیر جریان هر بخش را باز کنند، آب از قطره چکان های موجود در لوله دریپردار خارج شده و بر روی زمین در اطراف گیاهان جاری می شود.

استفاده از لوله دریپردار و روش آبیاری قطره ای مزایای زیادی دارد که برخی از مهمترین آن ها به شرح زیر هستند:

- چون که آب با فشار کم و در سطح مشخص و کوچکی از خاک پاچیده می شود، از تلفات کود و مواد مغذی که به صورت جداگانه پای گیاهان ریخته شده است جلوگیری می کند.
- در مصرف آب به شدت صرفه جویی می شود و منابع آب مورد استفاده برای یک زمین یا مزرعه به درستی مدیریت می شود.
- نیازی نیست سطح زمین کشاورزی یا مزرعه تراز باشد، زیرا آب به تمام نقاط مهم می رسد.
- دیگر لزومی ندارد که حتما از آب آشامیدنی تسویه شده برای آبیاری زمین استفاده کرد؛ سیستم فیلتراسیون تعبیه شده در لوله دریپردار (پلی‌اتلین ۰۰۷۵) در آبیاری قطره ای، امکان استفاده از آب های تسویه نشده را نیز برای کشاورزان و مزرعه داران فراهم کرده است.
- چون آب به صورت هدفمند به قسمت هایی که مد نظر کشاورز است، می رسد؛ رشد علف های هرز به شدت کاهش می یابد.
- نیازی به استخدام نیروی کار مختص آبیاری زمین وجود ندارد و همه مراحل مربوط به آبیاری به صورت اتوماتیک وار انجام می پذیرد.
- مقدار آب خروجی در قسمت های مختلف زمین قابل کنترل است و می تواند به صورت یکسان نباشد. زیرا هر بخش شیر کنترل مخصوص به خود را دارد که با تنظیم آن می توان حجم و فشار آب خروجی را کم و زیاد کرد.
- چون آب به صورت هدفمند در قسمت های مدنظر کشاورز استفاده می شود، خاک زمین به مرور زمان دچار فرسایش نشده و غنی باقی می ماند.
- نیاز به حفظ چارچوب و قاعده خاصی در آبیاری وجود ندارد و زمین زراعی می تواند به هر نحوی که کشاور راحت تر است توسط لوله (پلی‌اتیلن EX5) دریپردار لوله کشی شود.

آشنایی با معایب آبیاری قطره ای

اما آبیاری قطره ای محدودیت ها و معایبی نیز دارد که برخی از مهمترین آن ها به شرح زیر هستند:

- یک سرمایه و بودجه قابل توجه برای تهیه تجهیزات اولیه سیستم آبیاری قطره ای مورد نیاز است.
- لوله دریپردار با مشکلات ناشی از تابش مداوم نور خورشید، در تهدید فرسایش و پوسیدگی است.
- سیستم فیلتراسیون باید مرتبا چک شود زیرا اگر رسوب گرفته و یا به هر دلیلی به درستی کار نکند، کل سیستم دچار مشکل می شود و به علاوه ممکن است محصولات کشاورزی نیز با آب نامرغوب آبیاری شوند.
- زمانی که از آبیاری قطره ای زیر سطحی استفاده می شود، کشاورز یا صاحب زمین نمی تواند درست انجام شدن عملیات آبیاری را با چشم دیده و از عدم وجود عیب و ایراداتی درون مراحل آن مطمئن شود.

آشنایی با لوله دریپردار

اکنون که نسبت به ماهیت آبیاری قطره ای، موارد مصرف آن و همچنین مزایا و معایبش، اطلاعاتی را به دست آوردیم؛ بهتر است با لوله دریپردار آشنا شویم و ببینیم این وسیله چگونه می تواند ما را در آبیاری قطره ای یاری دهد.

لوله دریپردار از مواد درجه یکی (مواد اولیه پلاستیک) ساخته شده است و به همین دلیل در چهار فصل سال می توان از آن استفاده کرد. با استفاده از لوله دریپردار آبیاری قطره ای، هر گیاه در مجاورت ریشه خود از مقدار معینی آب برخوردار می شود.
همین امر صرفه جویی در مصرف آب را به بالاترین حد ممکن رعایت می کند به علاوه اینکه گیاهان از ایده آل ترین شرایط آبیاری برخوردار می شوند.
آنچه لوله دریپردار را به ابزاری متفاوت در زمینه آبیاری قطره ای تبدیل کرده است، دو جداره بودن آن است. به این ترتیب این لوله برای آبیاری قطره ای در مناطق خشک و گرمسیری نیز بسیار مناسب است، چرا که از تبخیر شدن آب یا در معرض حرارت و نور مستقیم بودن آن درون لوله جلوگیری می کند.
لوله دریپردار از مقاوت و همچنین انعطاف قابل توجهی برخوردار است.
مورد بعدی که می توان به عنوان خصوصیات بارز و ویژگی منحصر به فرد لوله درپیدار عنوان کرد، قابلیت یکسان کردن آب در شرایطی که لوله بر روی پستی و بلندی واقع شده است، می باشد.
سیستم رگلاتور تعبیه شده درون لوله دریپردار ، همان تکنولوژی منحصر به فردی است که سبب بروز این یکسان سازی آب و رساندن آن به طور یکنواخت به ریشه تمام گیاهان شده است.
مواردی وجود دارند که حین استفاده از لوله (پلی‌اتیلن BL3) دریپردار، می بایست آن ها را مدنظر داشت و دائما به آن ها رسیدگی کرد تا آبیاری زمین با مشکل مواجه نشده و سیستم آبیاری قطره ای که هزینه قابل توجهی بابت آن پرداخت کرده اید، دچار آسیب و از کار افتادگی نشود.

برخی از این موارد به شرح زیر هستند:

- به منبع آب اسید سولفوریک، اسید کلریدریک یا اسید فسفریک اضافه کنید. در این صورت جریان آب درون لوله دریپردار موجب بروز زنگ زدگی نمی شود. البته لازم به ذکر است که در بین این اسیدها، اسید سولفوریک از آسیب کمتری برای گیاهان برخوردار است و از این رو معمولا استفاده از آن رایج تر است.
- همچنین می توانید به منبع آب، میزان مشخصی کلر اضافه کنید تا از پدیدار شدن جلبک، قارچ و کپک در لوله دریپردار یا اطراف آن جلوگیری به عمل آورد.
- قطره چکان های لوله دریپردار (پلی‌اتلین بادی) قابل تغییر و تعویض هستند، از این رو می توانید از قطره چکان های تنظیم کننده فشار استفاده کنید تا آب به صورت یکسان به تمام گیاهان موجود در زمین زراعی شما برسد.
- مطمئن شوید که لوله دریپردارد خریداری شده توسط شما دارای رگلاتور باشد تا در پیچ و تاب خوردن لوله و عبور آن از پستی ها و بلندی ها، آب را با مقیاس یکسان به تمام گیاهان برساند، ضمن اینکه خود لوله نیز به مرور زمان دچار خشکی و آسیب دیدگی نمی شود.

اگر محصولات شما به نوعی هستند که مجبور به آبیاری آن ها با آب شور هستید و یا اگر زمین خود را با آب سنگینی آبیاری می کنید، احتمال بروز گرفتگی لوله دریپردار در زمین شما زیاد است.
به خصوص اگر در مناطقی که آب و هوای خشک دارد و از رطوبت کمی برخوردار است، از آبیاری قطره ای با استفاده از لوله درپیردار استفاده می کنید، احتمال گرفتگی لوله ها دو چندان می شود.

علل بروز چنین پیش آمدی می تواند یک یا چند مورد از گزینه های زیر باشد:

- پیدایش جلبک، قارچ یا مواردی از این دست به مرور زمان.
- پیدایش رسوبات ناشی از مواد نامحلول در آب.
- وجود مشکل پیچ خوردگی در خود لوله و عدم توجه به آن به مرور زمان.
- پیدایش گرفتگی بر اثر عبور مکرر و طولانی مدت مواد شیمیایی محلول در آب.

مشخص شدن نوع گرفتگی لوله دریپردار ، بستگی به سیستم آبیاری قطره ای که از آن استفاده می کنید نیز دارد. مثلا اگر از سیستم آبیاری دریپ (مواد اولیه لوله پلی‌اتیلن) استفاده کنید، درواقع از آنجایی که لوله های دریپردار بر روی سطح زمین نصب شده اند، احتمال گرفتگی آن ها با مواد نامحلول در آب بیشتر است. همچنین اگر از آبیاری زیر بستری استفاده می کنید، احتمالا مواد شیمیایی محلول در آب، سبب بروز گرفتگی لوله دریپردار شده است.
فراموش نکنید که در زمینه گرفتگی لوله دریپردار، اقداماتی که جهت جلوگیری از بروز این اتفاق مورد استفاده قرار می گیرند، بسیار کاربردی تر از اقداماتی است که پس از رخ دادن این اتفاق از آن ها استفاده می شود.
به همین دلیل بهتر است ابتدا نگاهی به فهرست کارهایی که می توان در جهت جلوگیری از بروز گرفتگی در لوله دریپردار انجام داد، نگاهی بیندازیم.

- حین اجرای سیستم آبیاری قطره ای یا پس از نصب سیستم، از یک مهندس آبیاری بخواهید که آب منبع اصلی که قصد هدایت آن توسط لوله دریپردار آبیاری قطره ای به سمت گیاهان را دارید، مورد بررسی و آزمایش قرار دهد. به این ترتیب از املاح موجود در آب منبعی که قصد استفاده از آن را دارید، مطلع شده و می توانید اگر مورد آسیب زننده ای در بین آن ها وجود دارد برای رفعش اقدامی صورت دهید.
- در صورتی که قرار بر استفاده از اسید خاصی جهت رفع مواد رسوب دهنده موجود در آب منبع اصلی شد، از جنس لوله دریپرداری که در حال استفاده از آن هستید اطلاعاتی کسب نمایید. به این ترتیب می توانید متوجه شوید که آیا جنس لوله قطره چکان دار با آن اسیدی که قصد استفاده اش را دارید واکنش نشان می دهد یا خیر. چرا که اگر واکنش گر باشد، به مرور زمان سبب خوردگی دیواره لوله دریپردار شما می شود و این یعنی بروز یک آسیب جدی به کل سیستم و به دنبال آن یک خسارت باورنکردنی برای صاحب زمین.
- اسید مدنظر را رد بازه زمانی 15 الی 20 دقیقه به آب منبع اصلی اضافه نمایید تا از بروز آسیب به گیاهان جلوگیری شود.
- پس از آنکه عملیات تزریق اسید به آب اتمام یافت، برای مدتی بیشتر از زمان عادی آبیاری، شیرهای جریان را باز بگذارید تا اسید وارد خاک شده و درصد موجودیش در خاک افزایش یابد.

اکنون باید دید اگر تمام این اقدامات را انجام دادیم اما باز بنا به دلایلی، لوله های دریپردار دچار گرفتگی شدند، راهکارهای قابل اجرا چیست؟

بدیهی است پیش از انجام هر اقدامی باید علت گرفتگی لوله دریپردار آبیاری قطره ای خود را متوجه شویم تا ببینیم راهکار متناسب با آن چیست. به این ترتیب گاهی در مواقعی ممکن است مجبور به تعویض بخشی از لوله دریپردار شویم.
اما اگر گرفتگی از جنس رسوبات ته نشین شده و چسبیده به دیواره های لوله دریپردار بود، می بایست به اینکه از چه موادی تشکیل شده اند، از اسیدی که قدرت از بین بردن آن ها را داشته باشد برای زمانی مشخص استفاده نماییم.
گاهی برای آنکه ممکن است این اسید به گیاهان آسیب بزند، صاحبین زمین ها هزینه بالاتری را جهت تعویض آن قسمت رسوب گرفته از لوله دریپردار ، متقبل شده و خطرات ناشی از استفاده ناگهانی اسید را از زمینشان دور می کنند.

نظرات این مطلب

تعداد صفحات : 0

درباره ما
موضوعات
آمار سایت
  • کل مطالب : 19
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • بازدید امروز : 3
  • بازدید کننده امروز : 1
  • باردید دیروز : 0
  • بازدید کننده دیروز : 0
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 4
  • بازدید ماه : 4
  • بازدید سال : 49
  • بازدید کلی : 5373
  • <
    پیوندهای روزانه
    آرشیو
    اطلاعات کاربری
    نام کاربری :
    رمز عبور :
  • فراموشی رمز عبور؟
  • خبر نامه


    معرفی وبلاگ به یک دوست


    ایمیل شما :

    ایمیل دوست شما :



    کدهای اختصاصی